Jakt

Gjems, Sven R./Strømsmoen, Kjell
Toner fra et jegerhorn.  Oslo 1999.
Kr. 200,-
Tverr-4to. Utg. av Landbruksforlaget. 127 s. Flotte illustrasjoner av Kjell Strømsmoen. Forlagsomtale: Forfatteren reflekterer over jakten og jegerlivet helt fra steinalderen og fram til vår egen tid, og setter søkelyset på både jegernes og det offentlige sitt ansvar, ikke minst når det gjelder forvaltningen av våre fire store rovdyrarter.
Nr. 3849

Hovet, Svein
Fjellfolk og villmark.  Kirkenær 1981.
Kr. 100,-
8vo. Illustrert av Solveig Muren Sanden m.fl. 188 s. Illustr. Orig. bd.
Nr. 9400

Igsi, Anne
Viltspor. Trening og alvor. En innføring i arbeid med viltspor- og ettersøkshunder.  Oslo 1992.
Kr. 175,-
Leks. 8vo. Rikt illustr. i farger. Orig. kartonert bd. 157 s.
Nr. 8737

Karlsen, Dag H./Kirkemo, Ove
Lirypas år.  Oslo 2002.
Kr. 250,-
(Bokklubben Villmarksliv). Liten 4to. Rikt illustr. i farger. Orig. bd. med vareomslag. Som ny. 175 s. Bokklubbens omtale: Dette er en revidert utgave av boka med samme tittel som utkom i 1995. Kirkemo er først og fremst forteller, Karlsen er fotograf. Men ingen av dem kan skjule at de først og fremst er glad i, ja rett og slett, forelsket i rypa! Denne forelskelsen gjennomsyrer bokas 175 sider. Lirypas år starter med en hyllest til lirypa der den sprader rundt i vårfjellet og kurtiserer sin tilkomne høne. Ord og bilder beriker hverandre og gir oss en opplevelse av Norges flotteste fugl i landets vakreste natur. Vi blir med på territoriekamper, grenseoppganger, bitre øyeblikk når steggen sviktes av den han hadde beilet til og varme møter når kjærligheten er gjensidig. Beskrivelsen skifter mellom sakprosa og lyriske innlevelsesscener. Ingen tvil om at forfatterne har grundig kunnskap om sin kjære hovedperson. Ikke bare vet de mye, de vet også å markedsføre sin kunnskap slik at vi stadig får lyst til å lese og lære mer. Vi lever oss videre i rypeåret. Eggene klekker og kyllingene tar fatt på en farefull og mangfoldig tilværelse. De plukker innsekter, fryser når sommerfjellet blir for kaldt, men har en varm mor å søke ly hos. Reven lusker, ørn, våk og falk seiler faretruende over himmelen. Noen rypekyllinger blir drept allerede som små, andre klarer seg til høstjakta tar dem. Og noen kommer seg helt til snøen trekker sin hvite dyne over rypeland. Ikke bare opplever vi lirypas år. Vi lærer mye og vi stimuleres til ettertanke. Forfatterne tar opp mange av de temaene som vi alle er interesserte i. Heldigvis er de ikke redde for å utfordre vedtatte sannheter og etablerte fagpersoner. Gjennom saklige diskusjoner får leseren en grundig og vel avbalansert vurdering av emner som: når bør jakttiden starte, bør vi jakte om vinteren, bør det være ulik jakttid i nord og syd Norge? Det stilles spørsmål om jakta påvirker rypebestanden, om det er behov for nye forvaltningsverktøy og om forskjellige tiltak under fellesbetegnelsen viltstell. Desto mer man leser desto mer forstår man hvorfor lirypa er vårt folkevilt, vårt kjæreste vilt, og hvor komplisert det er å forvalte en art som både elskes og etterstrebes av mange hundretusen nordmenn.
Nr. 4494

Kjesbu, Johannes
Bjønn og elgjakter.  Trondheim 1943.
Kr. 250,-
(Bruns jeger og fiskerbibliotek). 2. opplag. 8vo. Illustr. Orig. bd. Bruksspor. 206 s.
Nr. 1479

Kristiansund og Nordmøre Turistforening (utg.)
Årbok 1980.  Kristiansund 1980.
Kr. 100,-
8vo. Illustr. Privat skinnryggbd. Pen. 96 s. Av innholdet: Lubbe, Ernst A. Fugleliv i Sunndalsfjellene; Mathisen, Jørgen. En bjørnejakt i de kanadiske Rocky Mountains.
Nr. 1205

Langhelle, Sverre
Jakt og naturopplevingar.  U.s. 1998.
Kr. 75,-
Leks.8vo. Orig. bd. Rikt illustr. Brett i et blad, ellers pen. 111 s. (Før kr. 150,-)
Nr. 73

Mamen, H. Chr. (red.)
Oslo og Akershus.  Oslo 1981.
Kr. 250,-
(Bygd og by i Norge). Leks. 8vo. Rikt illustr. Orig. bd. med vareomslag. 576 s. Av innholdet: Horgen, Jan E. Byggetradisjoner i Akershus; Wahlstrøm, Rolf. Trekk fra flora og vegetasjon; Thuesen, Nils Petter. Dyrelivet - pattedyr, fugl og fisk; Bø, Olav. Folketradisjonen; Lange, Åse A. Bunadene; Mathisen, Haaken S. Jakt og viltstell; Mamen, H. Chr. Nybrottsmenn og tradisjonsbærere; Bringaker, Arve. Billedkunsten i Akershus; Nettum, Rolf Nyboe. Akershus sett med dikterøyne; Norheim, Øyvind. Musikk og musikkliv; Wiig, Jan. Trelastindustrien; Wetting, Olav. Streiftog gjennon en del av industrihistorien; Mamen, H. Chr. Kirker og kirkeliv i Akershus; Papazian, Eric. Om dialektene i Akershus.
Nr. 670